افرادی که به دو زبان صحبت میکنند، بهتر میتوانند چند کار را همزمان انجام دهند و احتمال ابتلا به آلزایمر در آنها کمتر است
دانشمندان میگویند یادگیری زبان دوم قدرت مغز شما را افزایش میدهد و میتواند از شما در برابر بیماری آلزایمر محافظت کند.
تحقیقات جدید نشان داده است که افراد دوزبانه در چالشهای ذهنی بهتر عمل میکنند و در انجام همزمان چندکار نسبت به کسانی که فقط به یک زبان صحبت میکنند مهارت بیشتری دارند و علائم زوال عقل به طور متوسط چهار یا پنج سال دیرتر از سایرین در آنها پدیدار میشود.
مانع زبانی:
دانشمندان ادعا میکنند افراد دوزبانه در چالشهای ذهنی بهتر عمل میکنند و در انجام همزمان چندکار از کسانی که فقط به یک زبان صحبت میکنند، مهارت بیشتری دارند.
محققانی که به این کشف رسیدهاند، میگویند افراد دوزبانه دائما در حال استفاده از مغز خود هستند و تسلط به دو زبان نوعی ورزش ذهنی است. این اثرات در افرادی که از کودکی یاد گرفتهاند به دو زبان صحبت کنند، به حداکثر میرسد، اما افراد در دهه40 یا 50 عمر خود هنوز هم میتوانند زبان یاد بگیرند.
زمانی زبانشناسان اعتقاد داشتند که کودکانی که در محیط دوزبانه رشد میکنند در هر دو زبان مشکل دارند. اما مطالعات اخیر این ادعا را رد کرده و میگوید این افراد در مهارتهای ذهنی کلیدی بهتر عمل میکنند.
دکتر جودیت کرول
دکترای روانشناسی
دکتر جودیت کرول، دکترای روانشناسی، از دانشگاه آمریکایی دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا، در نشست انجمن پیشرفت علوم آمریکا، گفت:
«این عقیده وجود داشت که دوزبانه بودن، به ویژه در کودکان، آنها را سردرگم میکند. میگفتند افراد دو یا چندزبانه بر هیچ کدام از زبانها به اندازه فردی بومی تسلط پیدا نمیکنند. اما در یک کلام باید گفت دوزبانه بودن برای شما خوب است.»
جدیدترین تحقیقات دانشگاه یورک تورنتو بر روی 211 کانادایی که مبتلا به بیماری آلزایمر بودند، انجام شد. تقریبا نیمی از این افراد دوزبانه و بقیه فقط بر یک زبان مسلط بودند.
بیماران دوزبانه به طور متوسط 3/4 سال دیرتر دچار زوال عقلی شده بودند و شروع علائم در آنها 1/5 سال دیرتر از کسانی بود که فقط به یک زبان صحبت میکردند. گروهها درآمد و سوابق اجتماعی مشابهی داشتند، گرچه تحصیلات رسمی بیمارانی که به یک زبان صحبت میکردند بالاتر بود.
جابجایی زبانها یک فعالیت محرک است مانند انجام تمرینات مغزی که سطوح بالاتری از چیزی را که ما به نام مغز یا ذخایر شناختی مینامیم، به کار میگیرد.
دکتر الن بیالیستوک، سرپرست این مطالعه گفت:
دکتر الن بیالیستوک
دکترای روانشناسی
این اثر برای افرادی که از دوران کودکی مسلط به دو زبان بودند، قویتر بود. با این حال، افرادی که سعی میکنند در دوران زندگی خود، مثلا در سن میانسالی زبان دوم بیاموزند، همچنان بسیاری از مزایا را خواهند داشت.
افراد دوزبانه به راحتی از هر کدام از دو زبان استفاده میکنند و مدام به این فکر میکنند که باید از چه کلمهای استفاده کنند. وقتی دونفر دوزبانه با یکدیگر صحبت میکنند، کلمه یا عبارتی از هر زبان را برمیگزینند که افکار آنها را واضحتر بیان کند. اما، هنگام صحبت با سایر افراد، بهندرت از لغات زبان دومشان استفاده میکنند.
دکتر بیالیستوک گفت: به کار بردن دو زبان باعث تقویت یکی از مهمترین بخشهای مغز به نام سیستم کنترل اجرایی میشود.
وی گفت:
«میدانیم که سیستم کنترل اجرایی با افزایش سن رو به زوال رفته، اما در مراحل مختلف زندگی، همین سیستم در افراد دو زبانه بهتر عمل میکند. این سیستم مغزی در افراد دوزبانه عالی عمل میکند. باعث نمیشود بیماری آلزایمر متوقف شود، اما میتواند ابتلا به آن را به تعویق بیندازد. تغییر زبان محرک ذهن است. تمرینی برای مغز که سطوح بالاتری از آنچه ذخایر مغزی یا ذخایر شناختی مینامیم، به کار میگیرد. ذخایر شناختی مانند باک ذخیره ماشین است. وقتی سوخت رو به اتمام است، میتوانید به رانندگی ادامه دهید، زیرا در باک ذخیره کمی سوخت هست.»
یادگیری زبان دوم در مدرسه (و تمرین مستمر آن) میتواند مفید باشد.
دکتر بیالیستوک افزود:
«سیستم ذخایر شناختی برای افرادی که روزانه به دو زبان صحبت میکنند، بهتر عمل میکند. مثلا مهاجرانی که به کشور جدید رفتهاند و در خانه به زبان مادری خود صحبت میکنند. هر کار کوچکی میتواند تاثیر داشته باشد.»
تحقیقات بیشتر دکتر بیالیستوک، نشان میدهد که استفاده از دو زبان ممکن است ساختار مغز را تغییر دهد. محققان همچنین معتقدند افزایش قدرت ذهنی سبب نمیشود دانشآموزان دوزبانه لزوما باهوشتر باشند یا در یادگیری بهتر عمل کنند.
منبع: Dailymail
ویرایش و ترجمه: گروه ادیترنس
چگونه به سبک ژاپنیهای انگلیسی یاد بگیریم؟
در ارزیابی وضعیت آموزش زبان در ژاپن، دو عامل مهم باید در نظر گرفته شوند: اول تصمیماتی که توسط وزارت آموزش گرفته میشوند و دومی فعالیت سازمانهای غیردولتی. …
یادگیری زبان انگلیسی بزرگسالان ازدیدگاه دانشمندان دانشگاه امآیتی چیست؟
مقاله جدیدی در نشریه شناخت تحت عنوان «دوره کلیدی در فراگیری زبان دوم» منتشر شد و در آن برای گردآوری مجموعهای از دادههای زبانشناختی از روش جدیدی به نام آزمونهای فیسبوک استفاده شده است.